Wat zijn reflexen?

Reflexen zijn repetitieve, onvrijwillige bewegingen als reactie op sensorische stimuli. Ze verschijnen al in utero, tijdens het geboorteproces of tijdens het eerste deel van het leven van het kind en hebben overlevings-, beschermende, herstellende en houdingsdoeleinden.

Reflexen helpen bij de ontwikkeling van het kind; ze zijn een belangrijk teken van de ontwikkeling van hersenen en neurologie en de ontwikkeling van het zenuwstelsel. 

Primitieve reflexen

Primitieve reflexen ontwikkelen zich tijdens de baarmoeder en zijn volledig aanwezig, meestal bij geboorte of kort daarna bij normaal ontwikkelde voldragen baby's.

Primitieve reflexen spelen een fundamentele rol bij het instellen van hoofdcontrole, houding, sensorische integratie en het vermogen om te bewegen met stabiliteit en controle. Bovendien stimuleren de primitieve reflexen de hersenen verder om de aandacht en controle over impulsen te verbeteren, waardoor hyperactiviteit wordt verminderd. Ze helpen bij het verbinden van de belangrijkste neurologische gebieden van de hersenen voor emotionele controle en intellectuele of academische bezigheden.

De primitieve reflexen integreren in posturale reflexen, en deze integratie moet worden voltooid terwijl de baby nog op de vloer zit en voordat hij leert kruipen en lopen.

Houdingsreflexen

De houdings- of levenslange reflexen zijn noodzakelijk voor onze stabiliteit en balans in zwaartekracht, en ze stellen ons in staat om automatisch en gemakkelijk te bewegen.

De ontwikkeling van posturale reflexen is afhankelijk van de functie van een deel van de hersenen dat in samenwerking met de motorische cortex werkt om onze motorische activiteit te beheersen.

Primitieve reflexen zijn geïntegreerd in volwassen houdingsreflexen door de spontane ritmische bewegingen die een baby maakt voordat hij leert kruipen en uiteindelijk lopen.

Houdingsreflexen helpen ons balans, coördinatie en algeheel fysiek en emotioneel welzijn te bereiken. De meeste houdingsreflexen zijn levenslang en zijn ontworpen om onze overleving te garanderen.

Reflexintegratie

Niet-geïntegreerde of actieve primitieve reflexen die na de kindertijd, tiener of in de volwassenheid voortduren, zullen de hersenontwikkeling belemmeren en kunnen een grote bijdrage leveren aan fysieke, intellectuele, emotionele, gedrags- en sociale problemen.

Deze reflexen zijn meestal actief als er uitdagingen zijn met balans, coördinatie, aandacht, concentratie, wiskunde, lezen en schrijven, en problemen met visie, spraak en taal, gedrag of emotionele stabiliteit.

Blomberg Rhythmic Movement Training kan helpen bij het voltooien van de reflexpatronen en deze integreren in ons hele lichaamssysteem voor verhoogde sensorische integratie en motorische ontwikkeling, verbeterde coördinatie en balans, verbeterde visuele, auditieve en academische prestaties, en algeheel fysiek en emotioneel welzijn.